Vadvirág Vendégház - Jásd

Aktív pihenés

Túrázás
A táj alkalmas arra, hogy hosszú, nem túlzottan megeröltető kaptatókkal dúsított gyalogtúrákat szervezzenek a természetet kedvelők. A falut érintve húzodik az országos Kék-túra vonala. (Gaja-szurdok táblával és jelek is megjelölt útvonal). A környező települések, Bakonynána (5-6 km) és a Bakony fővárosa Zirc, a kéktúra vonalán 14.5 km gyaloglással elérhető. De a kerékpáros és lovas turizmusnak hódolók számára is ideális terepet kínál Jásd és környéke.


Szánkózás
Télen a hosszú ideig kitartó, vastag hótakaró kiváló alkalmat ad a téli táj szerelmeseinek aktív sportolásra. A környező lankák remek szánkópályáknak bizonyultak (a templomtól 200 m-re induló kivilágított lejtős út, illetve a Patak u. fölötti domb.) Aki pedig kényelmes, romantikus kocsiszánozásra vágyik, ajánlom figyelmébe Rapali János lovas szánkóját.

Rapali Jánosnál egy óra lovaskocsikázás 4000,- Ft/kocsiba kerül. A kocsira kb. 10 felnőtt fér fel. Több túraútvonalból választhatnak a vendégek, akár a faluban és környékén lévő látnivalók kocsikázás közbeni bemutatásával.

  • Lovas szánkózás: 5000ft/óra/szánkó. A szánkóra kb. 5 felnőtt fér fel.
  • Kantárszáron lovagoltatás: 2000,- Ft/óra

Érdeklődni: Jásd, Dózsa György u. 31, Tel.:06-88-494-045, 0630-628-5325


Síelés
Magyarország egyetlen 4 üléses felvonója a közeli Eplényben működik. A pálya bizonyította, hogy a legjobb adottságokkal rendelkezik hó biztosság területén. 25 perc alatt elérhető a Nordica Síaréna.


Szél
A szél ereje pedig kiváló kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, ha a falu dombjain sárkányeregetésre szánják magukat. Az új szélerőmű is komoly idegenforgalmi látványosságnak számít. Nemcsak a szomszédos Szápárban lendítette fel az idegenforgalmat, hanem a falu széléről a Jásdra érkezők is megcsodálhatják, hogy a műtárgy monumentalitásával együtt milyen szépen illeszkedik a környezetébe.  Az utcánk végén kiválóak a szélviszonyok a sárkányeregetésre.


Tési erdő
A Tési erdő gazdag állatvilágával a vadászok kedvelt vadászterülete. A vidék egyik jelentős vonzereje. Tavasztól őszig pedig a gombászoknak kínálja természeti adottságait.  Számháborúzásra is kiváló hely.


Gaja patak, Római-fürdő
A Gaja patak Római-fürdője mind gyalog, mind kerékpárral, de részben autóval is megközelíthető (táblákkal kijelölt). A szurdokban erdei pihenők, tűzrakó helyek várják a természetjárókat. Mintha nem is Magyarországon lennénk!

Mindazonáltal számháborúkra, hegyi kerékpározásra is alkalmas és közkedvelt a terep. A sziklamászók pedig örömüket lelik a szurdok függőleges falainak meghódításában.


Geológiai kincsek
A geológiai kincseket kedvelők a falu melletti Nagy Kőbányában (a jásdi táblánál jobbra van egy sáros elég rossz minőségű út, mely a Nagy Kőbányához vezet) vizsgálhatják a kőzeteket. Fokozottan védett terület. Bővizű forrása valószínűleg a csőszpusztai Alba Régia barlangból folyik. A régi szeméttároló helyén is kövekbe zárt ritkaságokra lelhetnek (a faluból kivezető út végén a Szápár és Tés elágazásnál kell egyenesen tovább haladni a köves, földes úton).

>> Címlap Aktív pihenés